Do-in meridián torna

2023. január 30.
Do-in meridián torna

Bartel Judittal

A Do-in leírása

 

A Do-in japán módszer, amely a testi egészség megőrzésére, a lelki egység megteremtésére, illetve a szellemi fejlődés támogatására szolgál.

Öngyógyító gyakorlatok sorozata, mozgás és önmasszázs elemekből áll. Ezek a következők: légző gyakorlatok, kitartott mozdulatok, feszítések, lendítések, és simítások, pontnyomások, ütögetések. A mozdulatok végzésekor nagyon fontos a figyelem. A gyakorlatok lényeges eleme az meditatív szellemi állapot, amelyben a Do-in-t végezzük. Ilyenkor teret teremtünk a változásnak.

A mozgáson keresztül harmonizáljuk és felszabadítjuk a testünkben áramló életenergiát (japánul Ki ), közben megismerkedünk az öt elemhez tartozó meridián rendszerrel, támogatjuk a testünkben a szabad áramlást.

A  Do-in hátterében az ősi kínai életszemlélet és az erre épülő hagyományos kínai gyógyászat áll, amely alapvetően az egészség fenntartására, a betegségek megelőzésére jött lére. Filozófiai, világszemléleti alapja a taoizmus.

A Do-in jelentése: az életenergiát vezetni, irányítani.

A Do-in gyakorlatokhoz nem szükséges előképzettség, minden korosztály alkalmazhatja. A gyakorlatok és önmasszázs technikák egyszerűek, de befelé fordítják a figyelmet, így rendszeres használatukkal fejlődik a testtudatosságunk, elérhetjük, hogy a betegségekkel, stresszel, frusztrációval szemben ellenállóbbak legyünk, problémáinkat könnyebben megoldjuk, jól tudjunk koncentrálni, pihenni.« Vissza