Csakrák

2021. szeptember 26.
 

A csakrák testünk erőközpontjai.

Csakrák – energiák

A csakrák speciális helyet foglalnak el testünkön, itt különösen érezzük energiáinkat, hiszen ezen a hét helyen vesszük és dolgozzuk fel a külvilág impulzusait. A csakrák testünk erőközpontjai.

Tudományos elméletek léteznek róluk. A leggyakrabban kommunikációs központoknak, tudatossági fokozatoknak, energia-generátoroknak és az emberi test erőközpontjainak tekintik őket.

A csakra szó szanszkrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. Jelentése: „kerék" és „energiaörvény". Az energiaörvényben összemosódik a kint és a bent, mivel a külsőt a belső behúzza. Kommunikálnak egymással. A csakra forgása révén szívóhatás keletkezik, amely behúzza az információt vagy az energiát. Ezek az információk érzéseket vagy gondolatokat hoznak létre, ezért a csakrát olyan szállítónak is tekinthetjük, amely lelki és intellektuális folyamatainkhoz biztosítja az építőanyagot.

Mindenki úgy születik meg, hogy a hét fő csakrája közül négy erősen, három pedig gyengébben működik. Mindegyik csakrához tartozik valamilyen életterület, amely különféle problémák alkalmával pszichésen megnyilvánulhat, ezért a csakrák nagy segítséget nyújthatnak számunkra abban, hogy könnyedén feltérképezzük a megoldásra váró folyamatokat, hogy megfigyelhessük, hol kell nagyobb energiát fektetni a megoldásba, életünk melyik területén jelentkezhet több krízis, és melyik csakránkban nem kielégítő az energiaáramlás.

Röviden felsorolom, hogy hol helyezkednek el az egyes csakrák a testen, milyen a színük (ami a gyógyításban, színterápiában nyújthat segítséget alulműködés esetén), melyik érzékszerv tartozik hozzájuk, melyik mirigy működéséért felelősek, és nem utolsó sorban, hogy milyen torzult pszichés egnyilvánulásokkal próbálják felhívni a figyelmet a kérdéses területre.

 1-es csakra: gyökércsakra


 

 

 

 

Helye: a mélymedence, farkcsont, keresztcsont, gerincoszlop alsó vége.

Színe: vörös.

Alapelve: fizikai biztonság, bizalmi kapcsolat, önbizalom hiánya, testi egészség, élet és halál kérdése, elfogadása.

Eleme: föld.

Endokrin mirigye: mellékvesék.

Hormonai: kortizon, adrenalin, noradrenalin.

Érzékelése: szaglás.

Testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok, vastagbél.

Temperamentuma: flegmatikus.

Megerősítése: „Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítődnek."

Mantrája: lam (hosszan ejtve.)

Tanulási feladatai: leföldelés, aktivitás, testtudat.

Problémája: félelem, pánik, fizikai betegség, tudatalatti problémák felszínre törése.

Szenvedése: falánkság, halálfélelem.

Témája: ősbizalom, eredetünk megtalálása, birkózás a mindennapokkal, biztonság, bizonytalanság.

A gyökércsakra messzemenően meghatározza az élethez rendelkezésünkre álló energiát. Felelős a fizikai erőnkért és a vitalitásunkért. Ezenkivül a gyökércsakra vezérel minden testi tisztulási folyamatot is.

Betegségei: a megbetegedés fő oka a belső és külső negatív stressz. Zavara állandó lustaságban is megnyilvánulhat.

 2-es csakra: szexcsakra

   

Helye: alhas, a nemi szerveknél.

Színe: narancssárga.

Alapelve: család, szexualitás, szaporodás, kapcsolat a testtel.

Eleme: víz.

Endokrin mirigyei: petefészek a nőknél, here a férfiaknál.

Hormonai: a szexuális hormonok, ösztrogén és progeszteron a nőknél, tesztoszteron a férfiaknál.

Érzékelése: ízlelés, és az ivarmirigyekért felelős.

Testrészei: nyelv, nemi szervek, izmok.

Temperamentuma: kolerikus.

Megerősítése: „Közeledem másokhoz."

Mantrája: vam (vangnak ejtve.)

Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás.

Problémája: szeretethiány, szexuális gondok, gyermektelenség, saját testtel való elégedetlenség.

Szenvedése: paráznaság.

Témája: féltékenység, ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése.

Jung számára ez a határtalan tudattalan és a szexuális ösztönök helye. Az örök vágy női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. E csakra fő témája a férfi-női polaritás, amely egy harmadik témán, a szerelem hatalmán keresztül oldódik fel, összekapcsolva a két pólust. A férfi és női princípiumok polaritása nem csak szexualitáshoz vezet, hanem tudatunk kialakulásához is. Sigmund Freud foglalkozott behatóbban a szexcsakrával a pszichológiában. Álmai segítségével rájött, hogy a szexuális problémák gyakran először pénzügyi problémaként jelentkeznek az álomban. A pénzgondok és a túlzott birtoklási vágy összefüggésben áll a harmadik csakrával is.

Betegségei: A szexcsakra szabályozza testünk folyadékháztartását, amely a menstruációhoz hasonlóan a Hold befolyása alatt áll. A pár-

kapcsolati problémák széles skálája tartozik ide, mint például: a közelség és távolság, az odaadás és a dominancia témái. A legtöbb betegséget a kapcsolati problémákon kívül az okozza, hogy nem szeretjük magunkat eléggé, ami gondot okoz a nemi szervekben.

A szexcsakra energiái csökkennek, a személy szürkévé, bátortalanná és gátlásossá válik.

Freud tanítványa, Wilhelm Reich „Az orgazmus funkciója" című könyvében használta az orgazmus-potencia kifejezést. Azt a megnyilvánulást érti ezen, amellyel teljesen átadjuk magunkat a szexuális energia szabad áramlásának, hogy az maximálisan le tudjon vezetődni. Az orgazmus-potencia a szexcsakra energiáinak szabad áramlását fejezi ki.

Az emberi szexualitást vizsgálva Reich megállapította, hogy a szívtájéki szorító érzések oka az, hogy a szexuális energia a szív szintjén raktározódik.

Jack Lee Rosenberg bioenergetikus azt állítja, hogy a szexcsakra energiája könnyen átcsúszik más csakrákba, ahol félelmet és szorítást okozhat. A csakrához a petefészek és a here tartozik mint endokrin mirigy, és ezzel együtt az ösztrogén és a progeszteron mint női hormonok, valamint a tesztoszteron mint férfi hormon. Ez a három hormon kihat a testalkatra, a fiziológiára és a lélekre is, így meghatározzák megjelenésünket és hangulatainkat is. A petesejtek és a spermiumok termelése mellett ezek a hormonok szabályozzák a nemi szervek fejlődését és egészségét, a szexuális szükségleteket, a menstruációt és a terhességet. E hormonok kiválasztását az agyalapi mirigy, a hipofízis szabályozza.

 3-as csakra: köldökcsakra

  

 

 

 

 

Helye: gyomortájék, a köldöknél.

Színe: sárga.

Alapelve: tevékenység, kreativitás, teremtés, pénz.

Eleme: tűz.

Endokrin mirigye: pankreas, hasnyálmirigy.

Hormonai: inzulin, glucagon.

Érzékelése: látás.

Testrészei: szem, gyomor, máj, epehólyag.

Temperamentuma: szangvinikus

Megerősítése: „Pozitívan harcolok."

Mantrája: ram (rangnak ejtve.)

Tanulási feladata: a becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alávetettség megtanulása.

Problémája: munkahelyi, tevékenységi és pénzproblémák.

Szenvedése: kapzsiság.

Témája: emésztés, aggodalmak és félelmek, önértékelés, önérvényesítés, a nemet mondás képessége, identitás, és az árnyék megjelenése.

Jung szerint e csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy a szenvedélyei áldozatává válik, ha elöntik az érzések. A tudat fejlődése itt a nyers szenvedélyek tudatos alakításáról szól. Pszicho-

lógiailag e csakra azt a síkot jelenti, ahol az ember tudatába kerül érzéseinek. Ehhez a területhez, amely a szívcsakra területén sokkal kifinomultabban nyilvánul meg, lassan kell felnőnünk. Így az érzelmi kielégülést itt sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti.

A táplálkozás összeköti a gyökér és a köldökcsakrát. A köldökcsakra színjén szembesülünk árnyékunkkal, tehát a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség polaritásával.

Betegségei: olyan betegségek tartoznak ide, amelyek aggodalomra, félelemre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Sokszor előfordul, hogy az áramlás azért gátolt, mert az illető fél a saját erejétől. Elnyomott agressziója így önmaga ellen irányul.

A hisztérikus folyamatok is ide tartoznak, amit Jung a félrecsúszott érzelmi energiák megnyilvánulásának tart.

Testi síkon az emésztés tartozik ide. A táplálékot úgy emésztjük meg, ahogy az érzéseinket. Tágabb értelemben az optikai benyomásokat is megemésztjük. Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarunk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó ezért csak a közel lévő dolgokat emészti meg, míg a távollátó csak a messze lévőket.

 4-es csakra: szívcsakra


 

 

 

 

Helye: a mellkas közepén, a szív magasságában.

Színe: zöld, valamint részben az arany és a rózsaszín.

Alapelve: emberekkel, közeli ismerősökkel, barátokkal való kapcsolat; a nyitottság és a melegség, az adás és az elfogadás princípiuma; az életöröm, a mentális képességek első tudatosítása; magasabb szintű ismeretek

Eleme: levegő.

Endokrin mirigyei: a csecsemőmirigy és a szív.

Az orvostudomány tíz évvel ezelőtt rájött, hogy a szív is tekinthető endokrin mirigynek, amely ANF-et, vagyis atrial natriuretic factort, atriopepint választ ki. Bár keveset tudunk még a szívről, mint belső elválasztású mirigyről, azt viszont tudjuk, hogy az ANF csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vér mennyiségét, tágítja az ereket, nátrium és vízhajtó.

Hormona: thymosin.

Érzéklése: tapintás.

Testrészei: bőr, kezek, szív, tüdő.

Temperamentuma: melankolikus.

Megerősítése: „Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel."

Mantrája: yam (jangnak ejtve.)

Tanulási feladata: szolgálat és együttérzés.

Problémája: emberek imádása, kritizálása, felmagasztalása.

Szenvedése: bűntudat, harag.

Témája: megbocsátás, megnyílás, szeretet.

A szívcsakra szintjén kezdünk tudatára ébredni mentális képességeinknek. Felfedezzük magunkban a hajtóerőt, amely arra ösztönőz, hogy intellektuális témákkal foglalkozzunk. Jung szerint az ember racionális megnyilvánulásai a szívcsakránál kezdődnek. Csak a harmadik szem síkján tudunk teljesen tudatosan gondolkodni, és csak itt lesznek saját gondolataink. A szívcsakra a megismerés és a tudatosság székhelye. Itt pillantunk be tudatunkba. A szívcsakra egyik feladata az emberi kapcsolatok kiegyenlítése az adás és kapás művészetének bűvkörében. Ehhez szívélyesség és együttérzés kell. Megbocsátás, ami nem más, mint az együtt érző cselekvés. A szívcsakra területe hangulatunk kifejezésének fő központja, azonnal megérzi, hogy a másik ember hangjában van-e szeretet, mert a nyitott szívcsakra olyan információkat is meghall, amiket mások nem.

Betegségei: a keserűséggel kapcsolatos problémák. Meg kell tanulnunk megbocsátani és kezelni a szomorúságot.

 5-ös csakra: torokcsakra


 

 

 

 

Helye: a torok, abban a kis mélyedésben, ahol a nyak a törzzsel, azon belül a mellcsonttal találkozik.

Színe: kék.

Alapelve: önmagunk lelki elfogadása, a beszéd és a hallgatás polaritása, kommunikáció és önuralom.

Eleme: éter.

Endokrin mirigye: pajzsmirigy.

Hormona: thyroxin.

Érzékelése: hallás.

Testrészei: nyak, száj, gége, hangszálak.

Temperamentuma: tudatos.

Megerősítése: „Hitelesen, őszintén fejezem ki magamat."

Mantrája: ham (hangnak ejtve.)

Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció, valamint az érzés és a gondolkodás összekötése.

Problémája: az önelfogadás hiánya, önsajnálat.

Szenvedése: magányosság.

Témája: az önfegyelem és a kommunikáció. A torokcsakra készít fel bennünket a felső két csakra személyiségen túli síkjaira azzal, hogy megtanít a légzésre! Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ritmi-

kusan megfeszülni és ellazulni, ritmikusan befogadni és elengedni.

A torokcsakra elvezet saját belső valóságunkhoz, és szabályozza a kommunikációt. Meghatározza, hogyan tudunk énekelni, szóban kifejezni magunkat.

A torok és a szexcsakra szoros kapcsolatban áll egymással. A szexcsakra a kommunikáció testi-ösztöni részét, a torokcsakra pedig az intellektuális-szimbolikus részét irányítja. Ha valaki először a szexcsakra szintjén ébred öntudatra, akkor a torokcsakra szintjén is olyan tudatosság alakul ki benne, amellyel önuralomra tesz szert, és képes lesz irányítani a sorsát. A torokcsakra összefügg még az éhséggel és a szomjúsággal is. Itt arról a vágyról van szó, hogy evéssel és tudással töltsük meg magunkat, valamint olyan dolgokkal, amik kitöltik a belső ürességet.

Betegségei: szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. Gyakran abból származnak, hogy olyan érzelmi impulzusokat nyomunk el magunkban, amelyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre indítanának.

 6-os csakra: homlokcsakra

 

 

 

 

 

 

Helye: a homlokon a szemöldökök között.

Színe: indigó, ibolya, de a bíbor is.

Alapelve: idő.

Eleme: nem tartozik hozzá elem, mivel az anyagi síkon túl van már. Endokrin mirigye: az agyalapi mirigy, a hipofízis.

Hormonai: az agyalapi mirigy serkentő és kormányzó hormonjai. Érzékelése: a hatodik érzék.

Testrészek: agy, arc, orr.

Temperamentuma: felszabadult.

Megerősítése: „Én vagyok. Felelős vagyok az életemért."

Mantrája: om, vagy ksham (ksemnek ejtve.)

Tanulási feladata: vállalni a felelőséget saját magunkért.

Problémája: nehézség a múlttal, bizonytalanság, szorongás a jelenben és félelem a jövőtől, a felismerés nehézségei, az energiák és információk érzékelésének problémái.

Szenvedése: levertség, fáradtság.

Témája:

Mi az életfeladatom? A klasszikus hindu felfogás szerint a homlokcsakra a lélek székhelye, ez vezérli a koncentrációt, az intuíciót és meditatív képességeinket. Olyan dolgokat érzünk meg általa, amiket általában nem szoktunk. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyszerű ötletünk támad, és amikor védve érezzük magunkat. Ilyenkor a belső látásunk és érzékelésünk működik, amely itt indul be, és a koronacsakrában teljesedik ki. A teozófia a hinduizmusra támaszkodva a harmadik szemet is a fénnyel köti össze. A legfejlettebb fizika és biofizika abból indul ki, hogy a fény az alapja minden kommunikációnak. A reneszánszig a fény fogalma egyaránt jelentette a külső és a belső fényt is, vagyis a képzelőerőt és a tudatot egyaránt. Ha tehát a harmadik szem a fénnyel függ össze, akkor ez az emelkedettebb világokkal való kommunikációt és ennek tudati aspektusát hangsúlyozza.

A harmadik szem a legfinomabb kommunikációs impulzusokat is érzékeli. Érzékelése tudatosságot hoz létre, ami minden spirituális felfogás szerint a belső fény érzékelésétől függ. Ez a belső fény látá-

sának képességével jár. A homlokcsakránál észre kell vennünk felsőbb énünk irányítását, amely az önmagunkért való felelőségre emlékeztet. Itt érzékelhető az intuíció megnyilvánulása, nagyon fontos viszont, hogy ne azonosítsuk magunkat intuíciónkkal.

Betegségei: a belátás és a felismerések hiánya, valamint a zavaros érzékelés, aminek oka az, hogy az érintett nem akar az intuíciójára hallgatni, vagy nem bízik benne. A harmadik csakra leggyakoribb problémája a belső képek hiánya. Az érintett nem látja, hogyan tovább, nincs jövőképe. A gyengén működő homlokcsakra eredménye a pszichét befolyásoló növényekkel, drogokkal való visszaélés.

 7-es csakra: koronacsakra

 

 

 

 

 

Helye: a fejtetőn a kutacsoknál.

Színe: a szivárvány színei, fehér fény.

Alapelve: kapcsolat a társadalommal.

Endokrin mirigyei: tobozmirigy, epifízis.

Hormonja: melatonin.

Érzékelése: nem tartozik hozzá érzékelés, mivel a magasabb rendű világokkal van kapcsolata.

Temperamentuma: mester.

Megerősítése: „Legyen meg a te akaratod."

Mantrája: om, om mani padme hum (kiejtve: om mani peme hung.) Megerősítése: „Legyen meg a te akaratod."

Problémája: nem tudja elfogadni a társadalmat, amelyben él, állandóan kritizálja.

Szenvedése: hiúság.

Témája:

A koronacsakrát a mi kultúránkban még a „hetedik mennyországnak" is szokás nevezni. Az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi. Ezen a síkon az ember már felszabadult, mivel már meghaladta a morális értékelés szintjét. G. I. Gurgyejev örmény tanító hangsúlyozta, hogy a morális elvárások ítélkezéshez vezetnek, amelyek viszont az életünket megnehezítő konfliktusokat szülnek. Itt már magunk mögött hagyjuk ezeket az értékeléseket és ítélkezéseket, ezzel pedig a Paradicsomba jutunk, mivel ez egy olyan szellemi állapot, ahol nem különböztetjük meg a jót és a rosszat. Azzal, hogy az ember evett a tiltott tudás fájának gyümölcséből, a dualitás világába került, és kie-

sett a paradicsomi létből. A koronacsakra színjén feloldódik ez a dualitás, és elérjük a teljes szabadságot. A koronacsakra megtanítja, hogy annál könnyebb az életünk, minél több ítélkezést hagyunk el, és minél fejlettebb a tudatunk. Itt a Teremtő székhelye.

Az ezotéria a koronacsakra síkját az univerzális tudat síkjának tekinti. Ez olyan sík, amelyet kevés ember ér el, habár a buddhista felfogás szerint sok-sok élet után mégis eléri ezt a szintet minden ember. Annak ellenére, hogy itt nincsenek képek, erre vonatkozóan is van ábrázolás, mint például a szentek glóriája. Ezt a nyitott koronacsakra sugárzásának tekinthetjük. Mindenkiben ott van a buddha természet, de erről csak az igazi buddhák tudnak, akik ennek megfelelően is cselekszenek. Itt az az ember él, aki önmaga ura, és a legmagasabb akaratot követi. Aki halálakor a legfelső csakrán keresztül hagyja el a testét, az a Védák és más írások szerint rálép arra az útra, „ahonnan nincs visszatérés". Ez azt jelenti, hogy kiszabadul a születés és halál körforgásából.

A szufik azt mondják, hogy a korona- és a homlokcsakra a székhelye a belső fénynek, amely a legfelső csakrában ragyog teljes fényében. A Korán szerint a középkori iszlám misztikusok a létezést fénynek tekintették. Felfogásuk szerint az agy igen sok fényt sugároz ki.

A kereszténységben ez a már említett glória fogalma. A koronacsakra minden kultúrában azzal a fénnyel függ össze, amely egyszerre rezgés és anyag.

Ezt a fénysíkot mindenkinek egyedül kell elérnie. Egyetlen mester sem bír eljuttatni erre a szintre, ahol a szellem és az anyag összekapcsolódik. Az, hogy a koronacsakra szintjén anyag és szellem eggyé válik, azt jelenti, hogy az anyag engedelmeskedik a szellemnek. Ezen a szinten tehát az ember szellemi erejével uralja az anyagot, így a saját testét is. Elméletileg ezen a síkon az ember már mestere saját gondolatainak, érzéseinek és testének. Minden energiáját mozgósítva oldja meg feladatait, mégis nyugodt, békés és szeretetteljes.

A koronacsakra szintjén már nem félünk felelősséget vállalni saját életünkért, megbízunk belső hangunkban, intuíciónkban.

Koan: az örök igazság princípiuma

„Nincs semmi kapu, mégis keresztül tudok menni rajta.

Keresztül tudok menni rajta, és mégsem megyek.

Nem megyek, és mégis előrehaladok.

Előrehaladok, és mégis saját magam középpontjában maradok.

Saját magam középpontjában maradok,

és mégis mindenben benne vagyok.

Mindenben benne vagyok, és mégis egy vagyok!"

Betegségei: a pszichózisok és a személyiség elváltozásai.

Meditáció során melatonin termelése indul be, és a meditáló a koronacsakrán keresztül felveszi a magasabb rezgésű világok impulzusait.

Aki lezárja magát e bölcsesség vagy belső hang elől, netán visszaél velük, annak számolnia kell a koronacsakra zavarával, amely részben testi, de legtöbbször lelki zavarokban, pszichózisban nyilvánul meg.

A koronacsakra pszichológiája arról szól, hogy a sötétségben meg kell találni a belső fényt.

A két felső csakráról Peter Demianowitsch Ouspensky a „Der viert Weg" című könyvében abból indul ki, hogy a misztikusok látomásait és eksztázisait a negyedik dimenzió közvetlen megtapasztalásaként lehet értelmezni. Az eksztázis a harmadik szem aktivitásával hozható összefüggésbe. Így a harmadik szemmel elhagyjuk a harmadik dimenzió megszokott síkját - írja Ouspensky - , és belépünk a negyedik dimenzióba. A két felső csakra síkján el kell felejtenünk mindent, amit eddig tanultunk, hogy reális képet kapjunk a világról. Ha továbbra is ahhoz ragaszkodunk, amit tudunk, akkor nem fogadunk be semmi újat, és mindig csak azt ismerjük fel, amit tanultunk. A testre kell figyelni, és megpróbálni megérteni annak üzenetét. Jean E. Charon francia atomfizikus egyetértett ezzel: Az általános véleménnyel szemben a tudomány pontosan akkor teszi meg a legnagyobb előrelépést, ha tagadja a tapasztalati tényeket. Általában hajlamosak vagyunk életünket a tapasztalati tényekhez igazítani. Ha abbamarad az egyoldalú gondolkodás, és nem ennek a logikáját követjük, akkor teljesen új ismeretek birtokába jutunk. Ez a felső két csakra síkján abban mutatkozik meg, hogy új módon érzékelünk, és másképp látjuk a világot. Ezt nevezzük intuíciónak, amit ugyan nem tudunk megmagyarázni, de ami mégis biztosan vezet minket egész életünkben, sőt néha előre láttatja velünk az életeseményeket. Amikor az ötödik csakráról átlépünk a hatodikra és a hetedikre, akkor a harmadik dimenzióból lépünk át a negyedikbe, jelentősen kibővítve érzékelésünket. A harmadik szem és a koronacsakra síkján egy egészen új világgal találkozunk.

A felső két csakra különösen fontos a stressz kezelésében, mivel a stressz először a fejben jön létre. Sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy feleslegesen aggódunk, izgulunk. A sok aggódás miatt később már a legkisebb dolgok is ingerültté tesznek. Ha rendszeresen foglalkozunk e két csakrával, akkor megőrizhetjük egyensúlyunkat, elkerülhetjük a negatív stresszt, és kihasználhatjuk a pozitív stresszt. Ha egy magasabb síkról tudjuk nézni a helyzetet, akkor a stressz automatikusan leépül, s vele együtt a felesleges félelmek, szorongások, aggodalmak is.

A felső két csakra címszava az önazonosság megszüntetése. Ez egy olyan állapot, amikor szinte kívülről látjuk magunkat cselekedni, és tisztán, szinte érzelmek nélkül a helyzetet. Nem azonosítjuk magunkat azzal, akit kívülről látunk, és úgy tűnik, hogy kívülről szemléljük önmagunkat. A két csakrával való foglalkozás fő célja, hogy eljussunk ehhez az objektív látásmódhoz. Ez olyan felszabadulás, ahol az én kiszabadul a világ fogságából.

Példával illusztrálom a szexcsakrában levő energiagóc feloldását, amely a szexuális élet zavaraiban nyilvánulhat meg:

Változó tudatalatti állapotba megyek a tanult légzéstípus egyikével.

Zsibbadás, feszültség érzete bal oldalt, amely jobban és jobban erősödik a petefészek környékén.

A kontroll pontoknál, irányítási pontoknál a ball vállon is megjelenik a feszültség érzése, ami szintén az anyai szexuális irányítást hozza felszínre.

Féltékenység és szexuális irányítás érzete áll elő anya részéről.

Programozás: kimegyek anyám szexuális irányítása alól, és leveszem én is róla szexuális irányításomat.

Kimegyek minden nő szexuális irányítása alól, és leve-szem én is róluk a szexuális irányításomat.

Így létrehoztam a szabad szexuális energia áramlását.

Biztonságos nekem szabadon kifejezni a szexualitásomat családon belül és a környezetemben.

Biztonságos szexisnek, vonzónak lennem. Én vagyok a legjobb nő a világon! Biztonságos megmutatnom szexuális érzelmeimet, vágyaimat, szenvedélyemet.

Biztonságos szexuális kapcsolatba kerülnöm azzal a személlyel, akit szeretek, akit kívánok.

Ilyen és ehhez hasonló, a problémás csakrának megfelelő programozással és megerősítéssel feloldjuk a gócokat, és így lehetővé tesszük a szabad energia áramlását. Családi- és párkapcsolatokban, és minden tevékenységben szükség van a finom világban élők segítségére. Soha nem elfeledni mindenért és mindenkiért hálát adni az Úrnak, még azért és azokért is, amik és akik nehézséget okoznak mindennapjainkban!

 Energiák

 Testünk megismerése: az energia mozgása testen belül, érzelmi energia nőkkel, férfiakkal és saját magunkkal. Mindig elgondolkoztató kérdéseket tettek fel számunkra. Miért is így működik nálam?

Alapvetően minden, ami létezik energiából áll, lehet az a gondolat, érzelem, kimondott szó, tárgy. Az energiának nincs minősége. Minőségét abból kapja, hogy mire és miként használjuk fel. Ez az alapja minden létezőnek és így nekünk is! Mi emberek mindent rendszerezünk, nagyon ritkán vagy soha nem ismerjük fel a látszólagos elválasztottság közti egységet. Azért, hogy megértsük önmagunk és a környezetünk működését, először nekünk kell részekre bontani az egységet és aztán újból összerakni.

Ha egy rendszerben az energia blokkolva van, akkor az energia áramlása csökken, vagy megszűnik. Az emberre nézve is vannak gátló energiák, amik blokkokat alakítanak ki. Ha ezek a blokkok túl erősek, az egyfajta minimum életszintet jelenti azon a területen, és ilyenkor megjelenik a depresszió. Ha az energia áramlása blokkolva van, könnyen meglehet, hogy máshol próbál kitörni. Pl: egy indulat elfojtása a rohamos kitöréshez vezethet.

De, ha ezeket a blokkokat feloldjuk, akkor az ember tökéletes egységben lehet önmagával, a környezetével, és mindennel és mindenkivel, amivel, és akivel találkozik, legyen az a belső, vagy a külső világban. Számunkra az elérhető legtisztább formája az energiának a szeretet (fény, bölcsesség, szépség, boldogság, stb. attól függően, hogy hol nyilvánul meg).

Ez az energia, ha hagyjuk, áttöri a blokkokat, mivel általánosságban elmondható, hogy minél tisztább az energia annál könnyebben tudja áthatni a rezgésben alatta lévő energiákat.

Az energia mennyiségének és rezgésének jelentését és jelentőségét a mi világunkban úgy lehet a legjobban érzékeltetni, ha a fényhez hasonlítjuk:

Egyrészt attól függően, hogy mennyi van belőle, világos, szürke, vagy sötét,(energia telítettség) másrészt, hogy egy fénymolekula (foton) lelassul, úgy szűnik meg világítani, és egyre inkább anyagi minőséget nyer (ez a rezgés). Az ember rezgése is így változik. Nem véletlen, hogy sok ember szabályosan „megköt", olyan belső területeken, ahol nem engedi meg magának a szabad energia áramlását. Ilyenkor a környezetünkből próbálunk energiát nyerni, mivel magunktól nem tudunk. Ha pedig nem kapunk megfelelő megerősítést a blokk ellensúlyozására, más módszerekhez folyamodunk.

Ezeket nevezzük játszmának. Minden játszmának az energianyerés a célja!

 

 

 

 
 
 


« Vissza